Viides päivä, saaren ympäri

Autolla
Lanzarote on ihanteellinen paikka omatoimimatkaajalle. Auton vuokraus on halpaa ja tiet ovat hyväkuntoisia. Ei ole vaaraa, että eksyisi, ainakaan kovin pitkälle. Pääkaupunki Affecife on ainoa alue jossa voi sanoa olevan vähän enemmän liikennettä ja ruuhkaa.

Tankkaaminen
Lanzarotella (ja varmaan muuallakin Kanarian saarilla) huoltoasemat ovat niin sanottuja palveluasemia. Autoilijan ei tarvitse poistua autosta tankkauksen ajaksi. Ikkuna auki ja pieni neuvottelu tankkauksen yksityikohdista. Ymmärtävät yleensä sanan "full" ja kokeilla voi myös sanoja "maximum" ja "completa". Tankkaaja tietävät yleensä millaista polttoainetta autosi tarvitsee, mutta varmuuden vuoksi kannattaa opetella sanomaan "sin plomo", lyijytöntä. Edellyttäen tietysti, että autosi moottori käyttää lyijytöntä polttoainetta.

Liikenne ja tiet
Kannattaa ajaa rauhallisesti, lomalla ei pitäisi olla mihinkään kiire. Suuri osa muista tiellä liikkujista on myös turisteja. Pääteitä lukuunottamatta tiet ovat melko kapeita, tiet on louhittu läpi laavakivikentän. Heti tien reunassa on terävää laavakiveä jossa saa auton renkaan melko helposti puhki. Korkeuserot ovat melko suuria ja tehokas auto olisi ollut paikallaan. Mäet kannattaa ennakoida ajoissa ottamalla vähän vauhtia. Pitkissä loivissa nousuissa Citroenin 1,1 litrainen moottori hyytyi kokonaan niin että tuskin jaksoi vetää kakkosvaihteella eteenpäin.

Nähtävyyksiä

Timanfaya
Suurin nähtävyys on saari itse ja varsinkin sen laavakivikentät. Timanfaya on suuri kansallispuisto saaren keskiosissa. Sanasta kansallispuisto monelle tulee mieleen jotain vehreää ja runsasta luontoa. Timanfaya on kaikkea muuta. Silmänkantamattomiin laavakivikenttää. Jos haluaa nähdä millaista jälkeä tulivuoren purkaus saa aikaiseksi niin Lanzarote ja Timanfaya on juuri oikea paikka. Maa on vielä satoja vuosia tulivuoren purkauksen jälkeen kuumaa.
Siellä näytettiin miten laavakiveen kaivettuun koloon kaadettu vesi keihuu ja suihkuaa sieltä pois. Vähän syvempää koloon työnnetty heinätukko syttyy itsestään palamaan.
Ravintolassa grillattiin kanakoipia tulivuoren lämmöllä: maahan oli kaivettu muutaman metrin syvä "kaivo" ja sen päällä olevalla ritilällä broilerit paistuivat. Alas tippuva rasva syttyi pohjalla itsekseen palamaan.

Vihreä luola
Paikka jonka kaikki saarella käyneet muistavat. Luola ei ole mitenkään vihreä vaan nimi tuli luolaan paenneen perheen sukunimen mukaan. Opas sanoi että se oli "Green" mutta tarkoitti varmaan samaa espanjaksi. Luola oli merirosvoja paenneiden saarelaisten piilopaikkana. Luola on hyvin laaja käytävien verkosto. Luolaan pääsee vain oppaan kanssa opastettua reittiä pitkin. Opastettu kierros lähtee luolan suulta ja siitä joutuu maksamaan pienen pääsymaksun.
Luolassa kävijöille paljastettiin suuri salaisuus ja vannotettiin ettei sitä saa kertoa edelleen. Sitä varten pitää itse käydä Vihreässä luolassa.

Ei kommentteja: